Heb je of neem je werknemers in dienst uit de twee laagste inkomensgroepen? In dat geval ligt er sinds 1 januari 2017 een mooi voordeeltje op je te wachten: het Lage-Inkomensvoordeel (LIV). Het UWV stelt het LIV vast en de Belastingdienst betaalt je het voordeel uit. Wil je weten hoe je eraan kunt komen, lees dan deze cliëntenbrief.

Wat houdt het voordeel in?

Je krijgt het LIV voor werknemers van wie het gemiddelde loon op jaarbasis tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon bedraagt. Verder is vereist dat er voor die werknemer ten minste 1.248 uren (24 uren per week) per jaar in loondienst van jouw bedrijf zijn verloond. Ook moet het fiscale loon uit tegenwoordige dienstbetrekking van die werknemers tussen bepaalde uurloongrenzen liggen. Er zijn twee groepen uurloongrenzen. Bij de groep met de laagste uurloongrens kan het LIV oplopen tot maximaal € 2.000 en bij de andere groep tot maximaal € 1.000. De exacte uurloongrenzen moeten nog worden vastgesteld. 

Let op

Je krijgt het LIV alleen voor werknemers in de laagste inkomensgroepen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Er gelden verder geen leeftijdsgrenzen, dus het LIV kun je ook krijgen voor een werknemer van 20 jaar die tussen 100% en 125% van het wettelijk minimumloon verdient.

Moet je iets doen?

Dat valt reuze mee. Het LIV hoef je namelijk niet aan te vragen, maar je moet wel zorgen dat jouw administratie er pico bello uitziet. Het UWV stelt het voordeel namelijk vast aan de hand van de ingediende loonaangiften over 2017, inclusief correcties die uiterlijk januari 2018 zijn ingediend. Het is dus van groot belang dat jouw administratie helemaal klopt en dat je tijdig de juiste gegevens doorgeeft aan jouw salarisadministrateur. Als je twijfelt of dat zo is, laat ons de administratie dan controleren en waar nodig aanpassen. Daar komt bij dat op het aangeven van onjuiste gegevens in de loonaangiften een boete staat van € 1.319 per verzuim per werknemer. Nog meer reden om ervoor te zorgen dat jouw administratie juiste en volledige informatie bevat.

Wanneer krijg je het LIV?

Het UWV stuurt je uiterlijk 15 maart 2018 een voorlopig overzicht van het recht dat je hebt op het LIV 2017. Je krijgt dan tot 1 mei 2018 de tijd om de gegevens in dit overzicht te controleren en eventuele fouten te herstellen via correctieberichten. Het LIV 2017 wordt daarna definitief vastgesteld en de Belastingdienst stuurt je uiterlijk 1 augustus 2018 een beslissing. Uiterlijk op 12 september 2018 betaalt de Belastingdienst het LIV 2017 aan je uit.

Samenloop met premiekortingen

Je kunt het LIV benutten in de omvang die passend is voor jouw onderneming. Het LIV kan alleen in 2017 samenlopen met bestaande premiekortingen. In 2018 wordt die samenloop namelijk afgeschaft.

Meer weten

Heb je nog vragen of weet je niet zeker of jouw administratie voldoende op orde is om het LIV te benutten en om een boete te voorkomen? Bel ons! We helpen je graag verder om te zorgen dat je het LIV optimaal kunt benutten en geen boetes oploopt.